Siirry pääsisältöön

MUUT IL­MOI­TUK­SET

Tällä sivulla

MUUT IL­MOI­TUK­SET

 

Vammaiskortit

Joensuun liikuntapalveluissa on käytössä kaksi vammaiskorttia – vammaisliikuntakortti ja EU:n Vammaiskortti.

Vammaisavustajakorttien myöntäminen lopetettiin 31.7.2021 EU:n Vammaiskortin käyttöönoton jälkeen. Voimassa olevat vammaisavustajakortit käyvät liikuntapalveluissa toistaiseksi.

 

Vammaisliikuntakortti

Vammaisena tai pitkäaikaissairaana joensuulaisena henkilönä, voit hakea Joensuun liikuntapalveluista maksutonta vammaisliikuntakorttia. Kuvalla varustettu kortti on henkilökohtainen ja se käy vain Joensuun kaupungin liikuntapalveluihin.

Edut

Vammaisliikuntakortti oikeuttaa kortinhaltijan ja yhden avustajan maksuttomaan kuntosalikäyntiin ja uintiin Virkistysuimala Vesikossa ja Rantakylän uimahallissa sekä maksuttomaan kuntosalikäyntiin maaseutualueiden kuntosaleilla.  Avustajana voi toimia 18-vuotta täyttänyt henkilö, esimerkiksi läheinen. Avustaja ei tarvitse erillistä korttia.

Lisäksi kortinhaltija on oikeutettu saamaan yhdestä syksyn ja yhdestä kevään kansalaisopiston liikuntakurssin maksusta 10 euron alennuksen. Alennuksen saa ottamalla yhteyttä Joensuun seudun kansalaisopiston toimistoon ennen kurssin alkua, puh. 013 337 5929. Lisätietoja tarjolla olevista kursseista löydät www.opistopalvelut.fi/joensuu -sivustolta.

Vammaisliikuntakortti oikeuttaa käyntiin kaupungin järjestämällä erityisryhmien uintivuorolla, joka on Vesikossa sunnuntaisin kello 9–11 (talvi) ja 9–10 (kesä), tällöin normaali hinnasto on käytössä. Vuoro on muulta yleisöltä suljettu ja sen tarkoitus on mahdollistaa rauhallinen uintikokemus. Talvikaudella se on samanaikaisesti vauvauinnin kanssa. Huom. Yksityisten hoitolaitosten fysioterapeuttien ym. ohjaamiin yksilöterapioihin, jotka tapahtuvat kaupungin uimahalleissa tai kuntosaleilla vammaisliikuntakortti ei käy, vaan kuntoutettavan on maksettava normaali sisäänpääsymaksu (Kulttuuri, -liikunta- ja nuorisolautakunta 25.1.2005 § 20).

Myöntämisperusteet

Vammaisliikuntakortin myöntää Joensuun liikuntapalvelut, ja kortti on voimassa joko määräaikaisesti tai toistaiseksi. Vammaisliikuntakortin myöntämiskriteerit ovat samat kuin poliisin myöntämän liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen. Vammaisliikuntakortti voidaan myöntää joensuulaisille, kun yksi seuraavista kriteereistä täyttyy:

 • Vamma estää itsenäisen kävelemisen ja haittaluokka on kokonaisuutena tarkastellen vähintään 11
 • Näöntarkkuus on enintään 0,1
 • Henkilöllä on vähintään haittaluokan 17 suuruinen näkövamma

Hakuohjeet

Vammaisliikuntakortin hakemuslomakkeen voit tulostaa tästä- Ulkoinen linkki tai noutaa sen uimahalleilta, liikuntapalveluiden toimistolta Joensuu Areenalta tai Joensuun palvelupisteiltä. Liitä hakemukseen hakijan valokuva sekä päätös pysäköintiluvasta (kopio molemmin puolin). Valokuvaksi käy tunnistettava kasvokuva (ei tarvitse olla passikuva). Jos pysäköintilupaa ei ole, liitä lääkärintodistus, jossa haittaluokka selviää. Postita tai toimita hakemus Joensuun kaupungin liikuntapalveluihin osoitteeseen Mehtimäenaukio 2, 80110 Joensuu. Hakemuksen ja liitteet voi myös skannata ja lähettää salattuna sähköpostina osoitteeseen antti.korhonen@joensuu.fi.

 

 

Ohjeita kuulo- ja näkövammaisille

 

Kuulo- ja näkövammaisille elokuvaliput maksavat 5,00 € (event-liput 10 €) ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalta lippujen hinnat muutetaan oikeaksi.

Osaan elokuvista on saatavilla kuvaileva suomenkielinen tekstitys, ja niistä näytöksistä ilmoittelemme erikseen mm. Facebookissa ja lehti-ilmoituksissa. Kuvailevalla suomenkielisellä tekstityksellä varustetut näytökset löytyvät nettisivuiltamme elokuvan Näytösajat-listalta. Tällaisen näytöksen Tekstitys-kohdassa lukee: suomi, Kuvaileva tekstitys.

Kuvailutulkkausta on myös saatavana joihinkin kotimaisiin elokuviin. Kuvailutulkkaus toimii MovieReading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa ja tulostettavat ohjeet sen käyttämiseen löytyvät täältä (pdf-tiedosto)- Ulkoinen linkki.


MOVIEREADING MOBIILISOVELLUKSEN ASENNUS JA KÄYTTÖ
Ennen elokuviin tulemista:
MovieReading-mobiilisovelluksella saat kuvailutulkkauksen tai tekstityksen älylaitteeseesi. Tarvitset Android* tai iOS** käyttöjärjestelmällä olevan puhelimen tai tabletin sekä kuulokkeet.
Kirjoita laitteesi sovelluskaupan (Google Play tai Apple App Store) hakukenttään ’moviereading’ ja valitse sovellus. Asenna sovellus ja hyväksy käyttöoikeudet.
Avaa sovellus ja siirry Settings-välilehdelle jos ohjelma ei automaattisesti sinne ohjannut. Painamalla ’Country’-valintaa pääset vaihtamaan maasetuksia. Selaa valinta Suomen (Finland) kohdalle ja paina ’OK’.
Market-välilehdeltä pääset lataamaan elokuvan kuvailutulkkauksen ja tekstityksen. Valitse haluamasi elokuva ja aukeavalta sivulta paina ’Audio description’ kohtaa. Aukeaa latauksenvarmistuslaatikko (Download this content?), johon vastataan ’Yes’ ja lataus alkaa.
Lataamasi elokuva on valittavissa ’My Movies’ –välilehden alta ja olet valmis saapumaan elokuviin.
Saavuttuasi elokuvateatteriin:
Säädä näytön kirkkautta himmeämmälle, jotta se ei häikäise muita katsojia. Laita lentokonetila päälle laitteeseen, jolloin se katkaisee yhteydet eikä tarvitse pelätä puhelimen soivan kesken näytöksen. Kytke kuulokkeiden johto puhelimeen. ***
Käynnistä MovieReading-sovellus. Kun elokuva alkaa, valitse ’My Movies’ –välilehden valikosta lataamasi elokuva. Ponnahtuslaatikko varmistaa vielä, että olet asettanut kirkkauden ja lentokonetilan. Paina ’OK’ ja sovellus aloittaa valitsemasi kuvailutulkkauksen tai tekstityksen toiston.
Sovellus synkronoi puhelimen mikrofonin kautta itsensä automaattisesti kohdalleen. Jos saavut myöhässä, tai poistut esimerkiksi käymään wc:ssä; voit tarvittaessa painaa sovelluksen ’synchronize’-painiketta. Sovelluksella menee hetki synkronoinnissa, joten odotathan maltilla. Sovellus on synkronoinut elokuvan kanssa, kun juokseva aika on vaihtunut punaisesta harmaaksi (Android) tai sovellukseen tulee teksti ’Synchronized’ (iOS).
*Android 2.2 tai uudempi
**iOS 8.0 tai uudempi
***Huomaa etteivät bluetooth-kuulokkeet toimi lentokonetila päällä
Savon Kinot toivottaa mukavia elokuvahetkiä MovieReading-sovelluksen parissa!

 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?

 

 • Verkkoajanvaraukseen pääset osoitteesta siunsote.eaika.fi- Ulkoinen linkki
 • Paina koronarokote-painiketta.
 • Valitse seuraavaksi haluamasi rokotuspiste.
 • Valitse tämän jälkeen huolellisesti oikea rokotusryhmä
 • Täytä sivulle aukeavalle lomakkeelle tarvittavat yhteystietosi ja paina Siirry ajanvarauskalenteriin -painiketta.
 • Valitse vapaana olevista ajoista sinulle sopiva aika ja paina Varaa -painiketta.
 • Tarkista antamasi tiedot ja paina Varaa aika -painiketta.
 • Näytölle tulee tieto, että varaus on vahvistettu, paina OK -painiketta.
 • Saat tekstiviestillä antamaasi puhelinnumeroon vielä vahvistuksen ajanvarauksesta. Tekstiviestissä näkyy rokotuspaikka ja -aika sekä varauskoodi. Kaikissa puhelimissa viestin kaikki tiedot eivät mahdu ensimmäiseen näkymään, rullaa silloin viestiä alaspäin.

 

 • Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131
 • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja. Loput ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
 • Varattavissa olevien rokotusaikojen määrä riippuu rokotteiden saatavuudesta, Uusia rokotusaikoja pyritään avaamaan aina maanantaisin klo 8

Varaathan rokotusajan vain, jos kuulut tällä hetkellä rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

 

KESKUSSAIRAALAN KUNTOUTUSOHJAAJAT TIEDOTTAVAT:

 

Kuntoutusohjaajat

tavattavissa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin keskussairaalan silmäkeskuksessa klo 8-14:00. Kuntoutusohjaajan vastaanotolle voi tulla tuolloin myös ilman ajanvarausta. Kuntoutusohjaajan luo voi tulla esimerkiksi apuvälineasioissa.

Paikka:

Silmäkeskus

Huoneet 4 ja 5

Tikkämäentie 16

G2 rakennus, 2. kerros

 

Ystävällisin terveisin kuntoutusohjaajat

Anne Laitinen 013 330 3339 ja Helena Nupponen 013 330 8092

 

Savon Kinot tiedottaa:

Näkövammaisen elokuvalipun hintaan on tullut muutos.

 

Näkövammaisen elokuvalippu on jatkossa 50% normaalihintaisesta lipusta ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalla lippujen hinnat muutetaan oikeaksi. Muista esittää kassalla näkövammaiskorttisi ja huolehdi itse siitä, että saat sinulle kuuluvat etusi.

 

Osaan elokuvista on saatavilla kuvaileva suomenkielinen tekstitys, ja niistä näytöksistä ilmoittelemme erikseen mm. Facebookissa ja lehti-ilmoituksissa. Kuvailevalla suomenkielisellä tekstityksellä varustetut näytökset löytyvät nettisivuiltamme elokuvan Näytösajat-listalta. Tällaisen näytöksen Tekstitys-kohdassa lukee: suomi, Kuvaileva tekstitys.

 

Kuvailutulkkausta on myös saatavana joihinkin kotimaisiin elokuviin. Kuvailutulkkaus toimii Movie Reading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa.

 

Savon Kinot on Vammaiskorttikohde

EU:n Vammaiskortti on nyt käytössä myös Suomessa. Savon Kinot on Vammaiskortin tukijoukoissa ja haluamme palvella parhaalla mahdollisella tavalla erityistä tukea tarvitsevia asiakkaitamme. Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta näytöksiimme silloin, kun kortissa on A-merkintä.

Avustaja pääsee maksutta myös, jos hänellä on esittää avustajakortti.

 

SOLARIS LOMAT

NÄKÖVAMMAISTEN AIKUISTEN LOMA

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

 • Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.

 • Kerro hakemuksessa näkövammastasi.

 • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.

 • Lomalle voi hakea myös avustajan kanssa, merkitse hakemukseen avustaja henkilötunnus ja nimi.

 • Majoitus kahden hengen huoneissa.

 • Hakuaika päättyy kolme kuukautta ennen lomaa.

 • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka toinen vuosi.

 • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein.

Vuoden 2023 lomat

8.-13.5.             Virkistyshotelli Yyteri, Pori (haku päättyy 7.2.2023)

 

24.-29.7.           Lehmirannan lomakeskus, Salo (haku päättyy 23.4.2023)

 

13.-18.8.           Spa Hotel Sani, Kalajoki (haku päättyy 12.5.2023)

 

27.8-1.9.           Koivupuisto, Ylöjärvi (haku päättyy 26.5.2023)

 

17.-22.9.           Hotelli Kivitippu, Lappajärvi (haku päättyy 16.6.2023)

 

Lisätietoja ja hakulomakkeita saa sähköpostilla solaris@solaris-lomat.fi tai soittamalla palvelunumeroon 0600 418 200 klo 9-12.

 

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote helmikuu 2023

 

Omat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastiedot – mikä muuttuu?

Elämme sote-uudistuksen jälkeistä aikaa, vielä sen alkumetrejä. Ehkä näkyvimpänä muutoksena olemme huomanneet muuttuneet yhteystiedot niillä alueilla, jotka eivät jo valmiiksi olleet osa hyvinvointialuetta. Uusien yhteystietojen metsästämisessä palvelevat hyvinvointialueiden puhelinvaihteet ja nettisivut, sekä tarpeen mukaan myös me täällä Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnassa.

Lisäksi muutoksia tulee siihen, mitä omia asiakastietoja pääsee itse tarkastelemaan ilman erillistä pyyntöä, sekä mahdollisuuteen luovuttaa tietoja eri sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden välillä. Tämä tiedote keskittyy näihin muutoksiin.

Mahdollisuus tarkastella omia sosiaalihuollon asiakastietoja Kanta.fi-palvelussa

Kanta.fi on sähköinen asiointipalvelu, jossa on tähän saakka päässyt tarkastelemaan omia terveydenhuollon asiakastietoja. Tulevaisuudessa Kanta.fi-palvelussa pääsee tarkastelemaan myös omia sosiaalihuollon asiakastietoja. Näin kaikki tiedot löytyvät yhdestä paikasta, eikä omien asiakastietojen tarkasteluun enää tarvita erillistä pyyntöä siihen liittyvine prosesseineen. Joillakin alueilla toki on jo nyt omia sähköisiä asiointipalveluja, kuten Maisa osassa pääkaupunkiseutua.

Kanta.fi-palvelussa tiedot alkavat näkyä eri alueilla eri aikaan vuosien 2023-2026 aikana sitä mukaa, kun asiakastietojärjestelmiin on tehty tarvittavat muutokset. Lapsiperheiden, iäkkäiden ja työikäisten palvelujen tiedot näkyvät Omakannassa viimeistään 1.9.2024. Lastensuojelun, vammais- ja päihdepalvelujen sekä perheoikeudellisten palvelujen tiedot tulevat näkyville tämän jälkeen.

Tiedonkulku eri toimijoiden välillä helpottuu

Hyvinvointialueille siirtymisen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa käyttää tietojasi aiempaa laajemmin, jos olet antanut siihen luvan. Tietoja hyödynnetään vain hoidon tai palvelun yhteydessä siinä laajuudessa kuin asian hoitaminen edellyttää. Kun muutos on valmis, tietoja voidaan tarvittaessa tarkastella Kanta.fi-palvelun kautta eri hyvinvointialueiden ja eri palvelun järjestäjien välillä. Tietojen luovuttamisen voi myös kieltää haluamassaan laajuudessa, ja silloin on itse vastuussa niiden tietojen toimittamisesta, joita hoidon tai palvelun toteuttamiseksi tarvitaan.

Käytännössä tämä muutos helpottaa esimerkiksi, jos muutat ja haet vammaispalveluja uudessa asuinkaupungissa tai, jos asioit sekä terveyskeskuksessa, sairaanhoitopiirissä että yksityisessä terveydenhuollossa, jotka aiemmin eivät ole nähneet toistensa tietoja.

Luovutusluvan voi antaa ja luovutuskieltoja asettaa Kanta.fi-palvelussa tai suullisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa asioinnin yhteydessä, jolloin kielloista ja luvista on mahdollista saada tulostettu yhteenveto.

Kanta-palvelussa etusivulle ilmestyy kuitattava informointiteksti sitten, kun järjestelmiin liittyvät muutokset omalla alueella ovat valmiit. Informointi tulee uudelleen aina siinä vaiheessa, kun jokin tietojen käytön mahdollisuuksissa on muuttunut, esimerkiksi se, että myös sosiaalihuollon tietoja on mahdollista tarkastella. Sama kuittaus kysytään suullisesti vastaanottokäynnin yhteydessä, jos huomataan, että informointia ei ole vielä kuitattu. Kuittauksen jälkeen luvan pääsee antamaan sekä rajaamaan tietojen luovuttamista.

 

Lähteet:

Kanta.fi | Sosiaalipalvelujen tiedot- Ulkoinen linkki

Kanta.fi | Miten tietoni liikkuvat hyvinvointialueilla- Ulkoinen linkki

Kanta.fi | Kanta-informointi- Ulkoinen linkki