Siirry pääsisältöön

MUUT IL­MOI­TUK­SET

Tällä sivulla

MUUT IL­MOI­TUK­SET

 

KESKUSSAIRAALAN KUNTOUTUSOHJAAJAT TIEDOTTAVAT:

 

Kuntoutusohjaajat

tavattavissa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin keskussairaalan silmäkeskuksessa klo 8-14:00. Kuntoutusohjaajan vastaanotolle voi tulla tuolloin myös ilman ajanvarausta. Kuntoutusohjaajan luo voi tulla esimerkiksi apuvälineasioissa.

Paikka:

Silmäkeskus

Huoneet 4 ja 5

Tikkämäentie 16

G2 rakennus, 2. kerros

Ystävällisin terveisin kuntoutusohjaajat

Anne Laitinen 013 330 3339 ja Mari Hämäläinen  013 330 8092

 

Näönkuntoutuksen kuntoutusohjaajat lomailevat kesäaikana seuraavasti: 
Mari Hämäläinen jää äitiyslomalle 27.6.2024 alkaen ja Marin sijaisena toimii kuntoutusohjaaja Helena Nupponen. Helenan tavoittaa tutusta puhelinnumerosta 013 330 8092.

Anne Laitinen on lomalla 21.6.-16.7.2024
Helena Nupponen lomalla 8.7.-4.8.2024

Kesäaikaan keskiviikkoisin kuntoutusohjaaja on tavattavissa ilman ajanvarausta keskiviikkoisin klo 8-14 välillä Silmäkeskuksessa. Ainoa poikkeus on keskiviikko 10.7., jolloin kumpikin kuntoutusohjaaja on lomalla, eikä vastaanottoa tuolloin ole.

Kuntoutusohjaajien uudistettu aluejako voimassa toistaiseksi:

Anne Laitinen: Näkövammaiset aikuiset (Ilomantsi, Joensuu, Kitee, Lieksa, Pyhäselkä, Tohmajärvi) sekä lapset (kaikki alueet)
Helena Nupponen: Näkövammaiset aikuiset (Heinävesi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä, Valtimo)

Mukavaa kesää kaikille!

Terveisin,
Anne, Mari ja Helena

 

Vammaiskortit

Joensuun liikuntapalveluissa on käytössä kaksi vammaiskorttia – vammaisliikuntakortti ja EU:n Vammaiskortti.
 

Vammaisavustajakorttien myöntäminen lopetettiin 31.7.2021 EU:n Vammaiskortin käyttöönoton jälkeen. Voimassa olevat vammaisavustajakortit käyvät liikuntapalveluissa toistaiseksi.

 

Vammaisliikuntakortti

Vammaisena tai pitkäaikaissairaana joensuulaisena henkilönä, voit hakea Joensuun liikuntapalveluista maksutonta vammaisliikuntakorttia. Kuvalla varustettu kortti on henkilökohtainen ja se käy vain Joensuun kaupungin liikuntapalveluihin.

Edut

Vammaisliikuntakortti oikeuttaa kortinhaltijan ja yhden avustajan maksuttomaan kuntosalikäyntiin ja uintiin Virkistysuimala Vesikossa ja Rantakylän uimahallissa sekä maksuttomaan kuntosalikäyntiin maaseutualueiden kuntosaleilla.  Avustajana voi toimia 18-vuotta täyttänyt henkilö, esimerkiksi läheinen. Avustaja ei tarvitse erillistä korttia.

Lisäksi kortinhaltija on oikeutettu saamaan yhdestä syksyn ja yhdestä kevään kansalaisopiston liikuntakurssin maksusta 10 euron alennuksen. Alennuksen saa ottamalla yhteyttä Joensuun seudun kansalaisopiston toimistoon ennen kurssin alkua, puh. 013 337 5929. Lisätietoja tarjolla olevista kursseista löydät www.opistopalvelut.fi/joensuu -sivustolta.

Vammaisliikuntakortti oikeuttaa käyntiin kaupungin järjestämällä erityisryhmien uintivuorolla, joka on Vesikossa sunnuntaisin kello 9–11 (talvi) ja 9–10 (kesä), tällöin normaali hinnasto on käytössä. Vuoro on muulta yleisöltä suljettu ja sen tarkoitus on mahdollistaa rauhallinen uintikokemus. Talvikaudella se on samanaikaisesti vauvauinnin kanssa. Huom. Yksityisten hoitolaitosten fysioterapeuttien ym. ohjaamiin yksilöterapioihin, jotka tapahtuvat kaupungin uimahalleissa tai kuntosaleilla vammaisliikuntakortti ei käy, vaan kuntoutettavan on maksettava normaali sisäänpääsymaksu (Kulttuuri, -liikunta- ja nuorisolautakunta 25.1.2005 § 20).

Myöntämisperusteet

Vammaisliikuntakortin myöntää Joensuun liikuntapalvelut, ja kortti on voimassa joko määräaikaisesti tai toistaiseksi. Vammaisliikuntakortin myöntämiskriteerit ovat samat kuin poliisin myöntämän liikkumisesteisen pysäköintitunnuksen. Vammaisliikuntakortti voidaan myöntää joensuulaisille, kun yksi seuraavista kriteereistä täyttyy:

  • Vamma estää itsenäisen kävelemisen ja haittaluokka on kokonaisuutena tarkastellen vähintään 11
  • Näöntarkkuus on enintään 0,1
  • Henkilöllä on vähintään haittaluokan 17 suuruinen näkövamma

Hakuohjeet

Vammaisliikuntakortin hakemuslomakkeen voit tulostaa tästä- Ulkoinen linkki tai noutaa sen uimahalleilta, liikuntapalveluiden toimistolta Joensuu Areenalta tai Joensuun palvelupisteiltä. Liitä hakemukseen hakijan valokuva sekä päätös pysäköintiluvasta (kopio molemmin puolin). Valokuvaksi käy tunnistettava kasvokuva (ei tarvitse olla passikuva). Jos pysäköintilupaa ei ole, liitä lääkärintodistus, jossa haittaluokka selviää. Postita tai toimita hakemus Joensuun kaupungin liikuntapalveluihin osoitteeseen Mehtimäenaukio 2, 80110 Joensuu. Hakemuksen ja liitteet voi myös skannata ja lähettää salattuna sähköpostina osoitteeseen antti.korhonen@joensuu.fi.

 

 

Ohjeita kuulo- ja näkövammaisille

 

Kuulo- ja näkövammaisille elokuvaliput maksavat 5,00 € (event-liput 10 €) ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalta lippujen hinnat muutetaan oikeaksi.

Osaan elokuvista on saatavilla kuvaileva suomenkielinen tekstitys, ja niistä näytöksistä ilmoittelemme erikseen mm. Facebookissa ja lehti-ilmoituksissa. Kuvailevalla suomenkielisellä tekstityksellä varustetut näytökset löytyvät nettisivuiltamme elokuvan Näytösajat-listalta. Tällaisen näytöksen Tekstitys-kohdassa lukee: suomi, Kuvaileva tekstitys.

Kuvailutulkkausta on myös saatavana joihinkin kotimaisiin elokuviin. Kuvailutulkkaus toimii MovieReading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa ja tulostettavat ohjeet sen käyttämiseen löytyvät täältä (pdf-tiedosto)- Ulkoinen linkki.


MOVIEREADING MOBIILISOVELLUKSEN ASENNUS JA KÄYTTÖ
Ennen elokuviin tulemista:
MovieReading-mobiilisovelluksella saat kuvailutulkkauksen tai tekstityksen älylaitteeseesi. Tarvitset Android* tai iOS** käyttöjärjestelmällä olevan puhelimen tai tabletin sekä kuulokkeet.
Kirjoita laitteesi sovelluskaupan (Google Play tai Apple App Store) hakukenttään ’moviereading’ ja valitse sovellus. Asenna sovellus ja hyväksy käyttöoikeudet.
Avaa sovellus ja siirry Settings-välilehdelle jos ohjelma ei automaattisesti sinne ohjannut. Painamalla ’Country’-valintaa pääset vaihtamaan maasetuksia. Selaa valinta Suomen (Finland) kohdalle ja paina ’OK’.
Market-välilehdeltä pääset lataamaan elokuvan kuvailutulkkauksen ja tekstityksen. Valitse haluamasi elokuva ja aukeavalta sivulta paina ’Audio description’ kohtaa. Aukeaa latauksenvarmistuslaatikko (Download this content?), johon vastataan ’Yes’ ja lataus alkaa.
Lataamasi elokuva on valittavissa ’My Movies’ –välilehden alta ja olet valmis saapumaan elokuviin.
Saavuttuasi elokuvateatteriin:
Säädä näytön kirkkautta himmeämmälle, jotta se ei häikäise muita katsojia. Laita lentokonetila päälle laitteeseen, jolloin se katkaisee yhteydet eikä tarvitse pelätä puhelimen soivan kesken näytöksen. Kytke kuulokkeiden johto puhelimeen. ***
Käynnistä MovieReading-sovellus. Kun elokuva alkaa, valitse ’My Movies’ –välilehden valikosta lataamasi elokuva. Ponnahtuslaatikko varmistaa vielä, että olet asettanut kirkkauden ja lentokonetilan. Paina ’OK’ ja sovellus aloittaa valitsemasi kuvailutulkkauksen tai tekstityksen toiston.
Sovellus synkronoi puhelimen mikrofonin kautta itsensä automaattisesti kohdalleen. Jos saavut myöhässä, tai poistut esimerkiksi käymään wc:ssä; voit tarvittaessa painaa sovelluksen ’synchronize’-painiketta. Sovelluksella menee hetki synkronoinnissa, joten odotathan maltilla. Sovellus on synkronoinut elokuvan kanssa, kun juokseva aika on vaihtunut punaisesta harmaaksi (Android) tai sovellukseen tulee teksti ’Synchronized’ (iOS).
*Android 2.2 tai uudempi
**iOS 8.0 tai uudempi
***Huomaa etteivät bluetooth-kuulokkeet toimi lentokonetila päällä
Savon Kinot toivottaa mukavia elokuvahetkiä MovieReading-sovelluksen parissa!

 

Miten varaan ajan koronarokotukseen?

 

  • Verkkoajanvaraukseen pääset osoitteesta siunsote.eaika.fi- Ulkoinen linkki
  • Paina koronarokote-painiketta.
  • Valitse seuraavaksi haluamasi rokotuspiste.
  • Valitse tämän jälkeen huolellisesti oikea rokotusryhmä
  • Täytä sivulle aukeavalle lomakkeelle tarvittavat yhteystietosi ja paina Siirry ajanvarauskalenteriin -painiketta.
  • Valitse vapaana olevista ajoista sinulle sopiva aika ja paina Varaa -painiketta.
  • Tarkista antamasi tiedot ja paina Varaa aika -painiketta.
  • Näytölle tulee tieto, että varaus on vahvistettu, paina OK -painiketta.
  • Saat tekstiviestillä antamaasi puhelinnumeroon vielä vahvistuksen ajanvarauksesta. Tekstiviestissä näkyy rokotuspaikka ja -aika sekä varauskoodi. Kaikissa puhelimissa viestin kaikki tiedot eivät mahdu ensimmäiseen näkymään, rullaa silloin viestiä alaspäin.

 

  • Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131
  • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun vapaana on enää yksittäisiä rokotusaikoja. Loput ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta.
  • Varattavissa olevien rokotusaikojen määrä riippuu rokotteiden saatavuudesta, Uusia rokotusaikoja pyritään avaamaan aina maanantaisin klo 8

Varaathan rokotusajan vain, jos kuulut tällä hetkellä rokotusvuorossa olevaan ryhmään.

 

Savon Kinot tiedottaa:

Näkövammaisen elokuvalipun hintaan on tullut muutos.

 

Näkövammaisen elokuvalippu on jatkossa 50% normaalihintaisesta lipusta ja heidän henkilökohtaisille avustajilleen liput ovat maksuttomia. Kassalta ostettaessa lippujen hinnat annetaan suoraan alennushintaisina. Verkkokaupassa varaukset tehdään normaalihintaisena ja kassalla lippujen hinnat muutetaan oikeaksi. Muista esittää kassalla näkövammaiskorttisi ja huolehdi itse siitä, että saat sinulle kuuluvat etusi.

 

Osaan elokuvista on saatavilla kuvaileva suomenkielinen tekstitys, ja niistä näytöksistä ilmoittelemme erikseen mm. Facebookissa ja lehti-ilmoituksissa. Kuvailevalla suomenkielisellä tekstityksellä varustetut näytökset löytyvät nettisivuiltamme elokuvan Näytösajat-listalta. Tällaisen näytöksen Tekstitys-kohdassa lukee: suomi, Kuvaileva tekstitys.

Kuvailutulkkausta on myös saatavana joihinkin kotimaisiin elokuviin. Kuvailutulkkaus toimii Movie Reading-sovelluksella asiakkaan älypuhelimessa.

  1. Savon Kinot on Vammaiskorttikohde

EU:n Vammaiskortti on nyt käytössä myös Suomessa. Savon Kinot on Vammaiskortin tukijoukoissa ja haluamme palvella parhaalla mahdollisella tavalla erityistä tukea tarvitsevia asiakkaitamme. Vammaiskortin haltijan avustaja tai tukihenkilö pääsee aina maksutta näytöksiimme silloin, kun kortissa on A-merkintä.

Avustaja pääsee maksutta myös, jos hänellä on esittää avustajakortti.

Tietoa EU:n Vammaiskortista

 

EU:n Vammaiskortilla vammaiset ihmiset voivat todentaa vaivattomasti vammaisuutensa tai avustajan tarpeensa esim. matkustaessaan julkisilla kulkuneuvoilla tai osallistuessaan liikunta- ja kulttuuritapahtumiin. vammaiset ihmiset voidaan kortin avulla huomioida palvelussa paremmin.

Sitä voi käyttää Suomessa ja muissa EU-maissa. 

 

Miltä kortti näyttää?

Kortissa on henkilön valokuva, nimi ja syntymäaika, pistekirjoitusta ja hologrammitunniste. Tekstit kortissa ovat suomeksi ja englanniksi. EU:n Vammaiskortti on voimassa (10) vuotta.

 

Mitä kortti maksaa? 

Kortin käyttöönoton yhteydessä peritään 10 euron maksu.

 

A-merkintä käytössä Suomessa myönnetyissä korteissa nimen yläpuolella. 

Se tarkoittaa, että henkilö tarvitsee useimmiten mukaansa avustajan tai tukihenkilön.

 

Miten haen korttia?

Voit hakea Vammaiskorttia olemassa olevalla, sinulle jo myönnetyllä virallisella päätöksellä. Tällaisia päätöksiä ovat

esim. 

Kuulo- ja näkövammaisen tulkkauspalvelu (A)

Näkövammaiskortti (A)

Saattajapalvelu (A)

Henkilökohtainen apu (A)

jne.

  1. = Jos yllä olevan päätöksen yhteydessä on tämä symboli, saat kyseisellä päätöksellä korttiisi A-merkinnän. 

 

Näin haet vammaiskorttia

 

Kortin tilaamisessa on kaksi päävaihetta. Ensin toimitetaan tilauslupalomake ja tarvittavat liitteet Kelaan. 

Tämän jälkeen Vammaiskorttihakemus täydennetään verkossa.  Korttiin tarvitaan kuva. Itse otettu kuva riittää silloin kun kuva on selkeä ja kortinomistajan kasvot, on siitä hyvin tunnistettavissa. Kuva painetaan korttiin mustavalkoisena.

Korttitilaus maksetaan viimeistelyn yhteydessä verkossa. Jos sinulla tai puolestasi asioivalla ei ole verkkopankkitunnuksia ja tarvitset paperisen laskun, ota yhteys Vammaiskorttitoimistoon.  Voit siis viimeistellä tilauksen maksuvaiheeseen asti ja sen jälkeen ilmoitta sähköpostitse tai soittamalla, että tarvitsen laskun tilauksesta. Sähköposti osoite on vammaiskortti@kvps.fi. Korttia kannattaa näyttää asioidessaan kulttuuri-, liikunta- tai matkailukohteissa. Vammaiskorttikohteet löytyvät verkosta. 

Yhdistyksessä tiedonsaantipalvelu auttaa kortin hakemisessa tarvittaessa.

 

SOLARIS LOMAT

Näkövammaisten Solaris-lomat

Ohjelmassa on eri-ikäisille ja -kuntoisille sopivaa liikuntaa ja muuta virkistävää ohjelmaa sekä vertaistukea.

  • Lomat on tarkoitettu näkövammaisille aikuisille, lapsia ei voi ottaa mukaan lomalle.
  • Viiden vuorokauden täysihoitoloman omavastuuhinta on 60 € henkilöltä.
  • Aikuisilta edellytetään omatoimista selviytymistä lomalla. Mikäli hakija tarvitsee avustajan, hän hankkii sen itse
    (hakemuksessa mainittava avustajan nimi ja henkilötunnus), avustajan omavastuu 60 €.
  • Majoitus jaetuissa kahden hengen huoneissa, 1hh lisämaksusta (ks. kohteen tiedot).
  • Tuettu loma voidaan myöntää korkeintaan joka kolmas vuosi ja enintään kolme kertaa samalle hakijalle kymmenen vuoden aikana.
  • Valinnat tehdään taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein, kerro hakemuksessa näkövammastasi.
  • Lomat järjestetään yhteistyössä Näkövammaisten liiton kanssa.

 

Peurunka- Ulkoinen linkki, Laukaa
14.-19.4. (haku päättyy 14.1.2024)

Vesileppis- Ulkoinen linkki, Leppävirta
26.-31.5. (haku päättyy 26.2.2024)

Lehmirannan lomakeskus- Ulkoinen linkki, Salo
3.-8.6. (haku päättyy 3.3.2024)

Kunnonpaikka- Ulkoinen linkki, Vuorela
23.-28.6. (haku päättyy 23.3.2024)

Hyvinvointikeskus Apila- Ulkoinen linkki, Kangasala
29.7.-3.8. (haku päättyy 29.4.2024)

Spa Hotel Sani- Ulkoinen linkki, Kalajoki
4.-9.8. (haku päättyy 4.5.2024)

Härmän Kylpylä- Ulkoinen linkki, Ylihärmä
23.-28.9.(haku päättyy 23.6.2024)

Kruunupuisto- Ulkoinen linkki, Punkaharju 
14.-19.10. (haku päättyy 14.7.2024)

Kylpylähotelli Rauhalahti- Ulkoinen linkki, Kuopio
11.-16.11. (haku päättyy 11.8.2024)

 

Oikeuksienvalvonta tiedottaa 

Oikeuksienvalvonnan kuukausitiedote kesäkuu 2024

Tervehdys Kellokkaan kuuntelijat

Kesä tuli kerralla ja toivotaan, että jatkuukin lämpimänä -   toki saisihan tuo välillä sitä virkistävää sadetakin tulla, mutta kaikkea kohtuudella. 

Ohessa muutamia vinkkejä muualle Suomeen tai ulkomaillekin suuntaavilla. 

Lomamatkoja suunniteleville henkilökohtaisen avun käyttäjille, muistutan, että henkilökohtaista apua voi olla mahdollista saada matkoillakin, joten jos sellaista tarvetta on, olkaa yhteydessä Siunsoten vammaispalveluihin hyvissä ajoin ennen matkaa.

Samoin kuljetuspalvelun käyttäjillä voi olla mahdollista käyttää kuljetuspalveluita myös muilla paikkakunnilla, jos sopii asioista etukäteen ja saa luvan, yleensä tällaisissa tapauksissa matkat maksetaan kokonaan itse ja jälkikäteen saadaan omavastuun ylittävät osat takaisin.

Suomessa on paikkakuntia, joilla näkövammaiset saavat matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä. Esim. HSL:n eli Helsingin seudun joukkoliikenne bussit, ratikat ja lähijunat, myöntää näkövammaisille, joilla haitta-aste vähintään 50 % vapaalipun ja ilmaisen saattajan. Tarvittava HSL-kortti on hankittava HSL-palvelupisteestä esim. Helsingin rautatieasemalta. Tarvitset nämä todistukset mukaasi palvelupisteeseen: henkilötodistus ja silmälääkärin todistus, jossa näkövamman haitta-aste on vähintään 50 % tai näkövammaiskortti. HSL asiakaspalvelu numero 09 4766 4000

Muilla paikkakunnilla käytännöistä kannattaa tiedustella esim. paikkakunnan joukkoliikenne bussista ehkä myös paikallisista näkövammaisyhdistyksistä. 

EU:n vammaiskortilla, jossa on A-merkintä, saa monilla paikkakunnilla, kuten esim. Helsingissä ja Tampereella saattaja matkustaa ilmaiseksi joukkoliikenteessä.

EU:n vammaiskortin edut, alennukset ja oikeutukset vaihtelevat paikkakunnittain ja Euroopan tasolla myös maittain kovin paljon, joten jos matkustaa kannattaa selvittää etukäteen kortin käytön hyödyt. Todella moniin tapahtumiin, museoihin ja paikkoihin A-merkinnällä varustetulla kortilla avustaja pääsee maksutta sisään. Lisätietoja https://vammaiskortti.fi/- Ulkoinen linkki . Vammaiskorttitoimiston asiakaspalvelun numero on 0800-122533.

Junissa ilmaiseen saattajalipun on oikeus, jos näkövamman haitta-aste on vähintään 65 %. Saattajalippu ja oma lippu on ostettava yhtä aikaa. Todisteena tarvitaan joko näkövammaiskortti, lääkärintodistus tai EU:n vammaiskortti, jossa A-merkintä. Saattajalipuista ja asemien avustajapalveluista lisätietoa maksuttomasta puhelinnumerosta 0800–188 822, ma-pe 5–22 sekä la-su 7–22. 

Linja-autojen avustajakäytännöistä sekä asemien palveluista saa lisätietoja matkahuollon puhelimesta ma-pe klo 8.00–16.00 numerosta 020 331 222 (puhelun hinta 8,4 snt/min).

Myös satamien ja lentokenttien on järjestettävä avustajapalveluita, näistä pitää olla hyvissä ajoin eli viimeistään 48 tuntia ennen lähtöä yhteydessä ao. paikkaan eli lentokentälle tai esim. laivayhtiöön.

Minä itse lomailen heinäkuun ja toivotan teille kaikille oikein leppoisaa kesäaikaa.

 

Terveisin Tapio